« Terug naar blog overzicht

Belangrijke tips voor een geslaagde vakantie

Veel op reis mogen gaan vind ik het allerleukste wat er is. Maar dat vele reizen is ook best vermoeiend, en daarom is het echt wel verstandig om in het programma enkele rust dagen in te plannen. Veel mensen slaan ze over of staan er niet bij stil, omdat ze het zonde van de tijd vinden, en tijdens de reis zoveel mogelijk willen zien. Eén of meerdere rustdag inplannen is echt heel  verstandig en zou je tijdens iedere reis moeten doen.

Boot
- Even lekker chillen! -

1. Maak van je rustdag een topdag

Op een rustdag ga je weinig doen en zien. Tijd om wat slaap in te halen door lekker uit te slapen. Al ben je geland op je bestemming, je lichaam en geest heeft soms iets meer tijd nodig. Want dan is je brein er heel hard aan toe om even niets te doen en te resetten. Je zult zien dat als je een nacht goed geslapen hebt je heel anders tegen je nieuwe wereld aan kijkt. Door even wat tijd voor jezelf uit te trekken ga je merken dat je veel meer kunt genieten van wat daarna komt. Heb je moeite om op een ligbedje in de zon te gaan liggen dan zijn er genoeg alternatieven. Neem lekker de tijd voor een ontbijt of een lunch. Maak een strandwandeling of ga bij een ondergaande zon met een flesje wijn op het strand zitten genieten van het schouwspel…..

Zo kan zelf een rustdag een topdag worden.

 

2. Maak je hoofd leeg

Het laatste wat je wil is doodmoe thuiskomen van een mega intense rondreis, waarbij je alle dagen druk in de weer bent geweest. Dan heb je volgens mij iets niet goed gedaan. Ieder mens heeft rust nodig, en dat mag best een standaard onderdeel zijn van je vakantie. Wat je vaak ziet is dat de laatste dagen voor vertrek vaak stressvol zijn, we moeten nog even snel de laatste inkopen doen, we willen ons huis netjes achterlaten, moeten aan veel dingen denken. Is paspoort nog wel geldig hebben we de juiste inentingen gehad. Een vakantie is bedoeld om bij te komen van een periode hard werken, een tijd om te genieten, om je hoofd leeg te maken. Dat doe je door uit te slapen, lekker in de zon te liggen misschien een boek te lezen waar je al een poos niet aan toe kwam, te zwemmen. Lekker tijd voor jezelf of voor elkaar. En als ik nog een tip mag geven ,, zet je telefoon eens uit,, dat doet pas echt wonderen voor je rust. Zo krijg je voldoende energie om na een rustdag of een paar er weer op uit te gaan.

 

3. Goede dagen belangrijker dan veel vakantiedagen

Je hebt veel meer aan goede vakantiedagen dan aan heel veel vakantiedagen. Door af en toe een dag rust in te lassen haal je meer uit de dagen die je hebt. Je zult merken dat je alles intenser beleeft. Stel je voor dat je drie weken gaat rondreizen door Azië, en iedere dag wel iets gepland hebt. Dan heb je aan het einde van de reis 22 dagen doorgebracht in enkele van de mooiste landen van Azië, maar ben je waarschijnlijk doodmoe tegen de tijd dat je thuis komt. Door in die drie weken drie of vier keer een dag in te plannen waarin jij je niet verplaatst en probeert wat te luieren, geniet je meer van de overige dagen.

Een aantal tips wat je tijdens een rustdag zou kunnen gaan doen:

  • Zet je telefoon uit. Of probeer in ieder geval je sociale media zo min mogelijk te checken. Het leven van je vrienden en contacten gaat toch wel gewoon door in Nederland. 
  • Door steeds je mobiel te checken, geeft onrustig, en je krijgt het idee dat je wellicht dingen mist. Zonder Facebook, Instagram en Twitter is een vakantiedag veel effectiever omdat je brein niet steeds geprikkeld wordt met veelal informatie die veel minder belangrijk zijn als te genieten van je vakantie.
  • Slaap lekker uit !! Zeker tijdens de eerste dagen op reis slaap je waarschijnlijk minder dan normaal. Door bijvoorbeeld tijdverschil of omdat je moet wennen aan een ander bed een ander  kussen en omgeving. 
  • Neem eens uitgebreid de tijd voor je ontbijt, lunch of diner. Zo'n rustdag is ideaal om de lokale keuken eens goed uit te proberen. Uitgebreid ontbijten en lunchen zit er thuis vaak niet in, juist nu tijdens de vakantie goed om er tijd voor uit te trekken.
  • Pak er een boek bij voor op je ligbedje, ga zwemmen, zonnen, een rondje hardlopen of heerlijk genieten van een ondergaande zon. Zeker weten dat jij de volgende dag weer helemaal opgeladen bent om maximaal te genieten van je overige vakantiedagen.